Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2008

Κουλουράκια με σουσάμι

Τα κουλουράκια της Αλίκης



Ζεστά νοστιμότατα κουλουράκια κατευθείαν από τον φούρνο της Αλίκης, της καλύτερης φίλης της μαμάς αλλά και δικής μου. Όταν τα φτιάχνει δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας φέρει ένα τάπερ σπίτι. Επίσης δεν παραλείπει να μου φτιάξει ένα κουτί κάθε φορά που φεύγω από Ελλάδα για Βέλγιο…




Υλικά :

2 ποτήρια λάδι (1 σπορέλαιο 1 ελαιόλαδο)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σουσάμι
1 ποτήρι πορτοκαλάδα
6 ποτήρια αλεύρι
1 baking powder
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 κουταλιά κοφτή κανέλλα,
λίγο αλάτι


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι το baking powder και την σόδα, με μία κουτάλα ξύλινη και λίγο λίγο το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το baking powder και την σόδα. Ζύμη μαλακή. Παίρνουμε λίγο -λίγο ζυμάρι με τα δάκτυλα και το αφήνουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σαν μικρά βραχάκια. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Γίνονται νοστιμότατα και συνοδεύουν καφέ ή ζεστή σοκολάτα.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008

Πάβλοβα (Pavlova)



Εικάζεται ότι η Πάβλοβα δημιουργήθηκε προς τιμήν της διάσημης ρωσίδας χορεύτριας Άννα Πάβλοβα που περιόδευε στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Η ακριβής προέλευσή της, καθώς και η εθνικότητα του σεφ είναι σημείο διαφωνίας για τις δύο χώρες ακόμη και μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο επιδόρπιο συγκαταλέγεται στην εθνική κουζίνα και των δύο χωρών και δε λείπει ποτέ από γιορτινά τραπέζια όπως των Χριστουγέννων.




Υλικά :
150 γρ ασπράδια αυγών (περίπου 4 ασπράδια)
150γρ ψιλή ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας κορνφλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο ξύδι
500ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε κ φυτική σαντιγί)

1 κιλό φράουλες

Εκτέλεση :

Χτυπάω τα ασπράδια με τη ζάχαρη στην μεσαία ταχύτητα. Ενδιάμεσα στο χτύπημα προσθέτω το ξύδι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνω το κορν φλάουρ κοσκινισμένο και με μια σπάτουλα πλαστική το ενσωματώνω στη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις. Προθερμαίνω το φούρνο στους 
100°C 
Σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα, ρίχνω τη μαρέγκα έχοντας στο νου μου κυκλικό σχήμα(20 εκ. διάμετρο περίπου). Φτιάχνω μια μεγάλη λακούβα στη μαρέγκα μου (σαν βαθύ πιάτο)  για να μπορέσω αργότερα να την γεμίσω με την κρέμα και τις φράουλες.
Ανάβω τον φούρνο στους 100°C και ψήνω τη μαρέγκα για 1 ½ ώρα περίπου. Κλείνω την θερμοκρασία και βγάζω το γλυκό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει τελείως.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος ( ή την φυτική σαντιγί) (εγώ συνηθίζω να βάζω και λιγάκι άρωμα πικραμύγδαλο ή βανίλια στην σαντιγί όταν την χτυπάω) Γεμίζω την Πάβλοβα με την κρέμα και διακοσμώ με τις φράουλες. Γίνεται ένα αριστούργημα!!!! Εάν παρατηρήσετε στην φωτογραφία έχω ρίξει από πάνω λιγάκι λικέρ κεράσι.


Καλή επιτυχία!




Κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο

Κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο

Υλικά :

1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες
2 μεγάλες κουταλιές φυστικοβούτυρο
2 κουταλιές κάρυ
3 κουταλιές αλεύρι
5 μπιλίτσες πιπέρι χονδρό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ποτήρι ζωμό κότας (από κύβο)
φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση :

Πλένω την κότα και την στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Βάζω σε μία σακούλα το αλεύρι, το κάρυ, το αλάτι κ το πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το κοτόπουλο. Κλείνω τη σακούλα και ανακατεύω πάλι μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια.
Τσιγαρίζω λιγάκι το σκόρδο και τηγανίζω τα κομμάτια κοτόπουλου. Ρίχνω το ζωμό και προσθέτω και το φυστικοβούτυρο. Ανακατεύω καλά μέχρι να «δέσει» το κοτόπουλο με τη σάλτσα.
Σερβίρω με ρύζι και με το κρεμμυδάκι.

Γαύρος ουζομεζές


Ο Νόστιμος, πικάντικος και εύκολος στην παρασκευή μεζές ούζου της Τζένης, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτεί κανείς ότι σερβιρίζοντάς τον κατά τον τρόπο της φωτογραφίας, κοστίζει σε κατάστημα της Βασ. Ηρακλείου (για την Θεσσαλονικούλα μου μιλάω) 39 euro το κιλό....

Καθαρίζουμε τον φρέσκο γαύρο (ή αν θέλουμε και σαρδέλα) από το κεφάλι και τα εντόσθια, τον πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε και τον παστώνουμε βάζοντας σ'ένα ταπεράκι σειρές γαύρου, ενδιάμεσα αλάτι και λίγο ξύδι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια .Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 μέρες. Μετά αφού τα ξεπλύνουμε καλά, πιέζοντας κατά μήκος βγάζουμε την ραχοκοκαλιά, και βάζουμε λαδάκι και ξύδι (ή λεμόνι αν το προτιμάτε)

Καλούμε μερικούς φίλους σπίτι, και με λίγο τσίπουρο έχουμε την τέλεια συνταγή για ένα όμορφο Κυριακάτικο ανοιξιάτικο μεσημεράκι στο μπαλκόνι.

Καλή επιτυχία

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Μακαρόνια με κιμά

Μακαρόνια με κιμά

Υλικά :

1 πακέτο μακαρόνια
λίγο βουτυράκι
250γρ κιμά μοσχαρίσιο
250γρ κιμά χοιρινό
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
1 κονσέρβα ντοματοπολτό
1 κουταλιά της σούπας πουρέ ντομάτας
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
κόκκινο πιπέρι γλυκό
λίγη κανέλα
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση :

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι μου και το σκορδάκι. Σ’ ένα τηγάνι βαθύ, τσιγαρίζω με βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Μετά ρίχνω και τον κιμά να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτω την τομάτα, τον πουρέ ντομάτας, ανακατεύω και την αφήνω να βράζει σε μέτρια φωτιά. Εντωμεταξύ βράζω τα μακαρόνια μου με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. (Συνήθως στα μακαρόνια με κιμά βράζουμε Νο 5 ή 6 αλλά φυσικά ο καθένας μαγειρεύει ό,τι προτιμάει. Στην φωτογραφία έχω φτιάξει λιγκουίνι.) Επιστρέφω στη σάλτσα μου και ρίχνω αλάτι, κόκκινο πιπέρι, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, και λίγη κανέλα για άρωμα. Αφήνω να βράσει λίγο ακόμη και μετά σβήνω το μάτι της κουζίνας και την αφήνω πάνω για να διατηρηθεί ζεστή. Μόλις γίνουν και τα μακαρόνια, κλείνω το μάτι της κουζίνας, τα στραγγίζω σ’ ένα τρυπητό τα ξαναρίχνω στην κατσαρόλα με το βούτυρο και ανακατεύω. Σερβίρω με παρμεζάνα ή με κεφαλοτύρι.