Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Γαλλικοί "εργολάβοι"

Macarons au chocolat


Αυτό το επιδόρπιο το είχαμε δοκιμάσει στο Saint-Malo, μια πολύ όμορφη πόλη στην Βρετάνη κοντά στο Mont Saint Michel. (η φωτο είναι από το εστιατόριο Lion d'or) Μου θύμισε τους δικούς μας 'εργολάβους' αλλά με λιγότερη αμυγδαλόψιχα και με λεία επιφάνεια. Μην τρομάξετε με την εκτέλεση, τα περισσότερα που γράφω είναι συμβουλές. Καλή επιτυχία !!!


Υλικά: (για 6 άτομα)

150γρ. αμυγδαλόψιχα (σκόνη)
200γρ.ζάχαρη
4-5 κουταλιές κακάο
3 ασπράδια αυγών σε χλιαρή θερμοκρασία!
30γρ. άχνη ζάχαρη
πράσινο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
παγωτό βανίλια για συνοδευτικό

Για τη σοκολάτα:

80 γρ. βούτυρο
120γρ. σοκολάτα
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ανακατεύω καλά τα 3 πρώτα υλικά και τα κοσκινίζω για να έχουν λεία υφή τα macarons μου.
Βάζω τ’ ασπράδια στο μίξερ με μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ν’ αρχίσουν ν’ αφρατεύουν. Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά σε 2 δόσεις τη ζάχαρη ανεβάζοντας την ταχύτητα για να σφίξει η μαρέγκα.
Για να καταφέρω το καστανό χρώμα των macarons ρίχνω στην μαρέγκα 20 σταγόνες κόκκινο χρώμα και 5 πράσινο.
Όταν η μαρέγκα γίνει πηχτή και καστανή ομοιόμορφα ρίχνω μέσα το κοσκινισμένο μείγμα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη (για να μην “σπάσουμε” τη μαρέγκα) σιγά σιγά και κυκλικά από τα τοιχώματα ανακατεύω μέχρι να έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια λαμαρίνα τοποθετώ μια λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός κορνέ βάζω στη λαδόκολλα το μείγμα σε 2εκ. πλάτος, με κενά ενδιάμεσα γιατί φουσκώνει στο ψήσιμο. Αφήνω τη λαμαρίνα στον πάγκο της κουζίνας μισή ώρα περίπου για να πιάσουν μια κρούστα από πάνω.
Ψήνω τα macarons για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Εάν δεν έχετε φούρνο με κυκλική θερμότητα, αφήστε το φούρνο λιγάκι ανοικτό με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
Μόλις γίνουν, τ’ αφήνω να κρυώσουν (έξω από τον φούρνο) για λίγο. Αν δεν ξεκολλάνε εύκολα, ρίχνω λίγο νερό κάτω από τη λαδόκολλα για 1 λεπτό και μετά τα ξεκολλάω και τα τοποθετώ ανάποδα στη σχάρα για να στεγνώσουν τελείως.
Λιώνω την σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Αλείφω τα macarons και τα κολλάω μεταξύ τους. Είναι έτοιμα!!
Προσοχή όμως. Δεν τρώγονται αμέσως. Πρέπει να κάτσουν αρκετές ώρες για να απορροφηθεί λιγάκι η σοκολάτα. Αν θέλετε μπορείτε να τα γεμίσετε και με παγωτό βανίλια και να διακοσμήσετε με τη σως το πιάτο σερβιρίσματος.
Απολαύστε το!

(Μπορείτε αν θέλετε να παίξετε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και να κάνετε ροζ, πράσινα , μπλέ κλπ..)

Δεν υπάρχουν σχόλια: