Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Κανέλα η Θεϊκή, κανέλα , που ποτέ κανείς δεν την περιέγραψε τόσο όμορφα όσο ο παπούς στον εγγονό στο έργο: "Η πολίτικη κουζίνα" Μηλόπιτα λοιπόν, με το άρωμα της κανέλας να γεμίζει μεθυστικά το σπίτι σας καθώς θα ψήνεται.
Υλικά :
Βούτυρο 125 γρ. ΑΓΝΟ ή βιτάμ
1 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
4 μήλα για τη ζύμη και 4-5 για τη διακόσμηση
5 μέτρια [ ή 4 αν ειναι μεγάλα ] αβγά
1 βανίλια
1 baikin powder
κανέλα σκόνη μπόλικη και προαιρετικά
1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια

Εκτέλεση:

1. Βάζω τα αβγά στο μίξερ για τουλάχιστον 7-10 λεπτά και προσθέτω την ζάχαρη λίγη λίγη . Τα αφήνω να δουλεύονται στο μίξερ ενώ


2. βάζω το βούτυρο στο ταψί και έπειτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς να λιώσει, ενώ έχω τελειώσει σχεδόν με το κόψιμο των διακοσμητικών μήλων σε ροδέλες ,τα οποία ραντίζω με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. ( Μπορείτε να τα ρίκετε και σε νερό στο οποίο έχετε στύψει 1 λεμόνι,αλλά σε αυτή τη περίπτωση τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας πριν τα βάλετε να ψηθούν).


3. Τοποθετώ και τις ροδέλες στο ταψί, πασπαλίζω με κανέλλα την επιφάνειά τους που δεν ακουμπά στο βούτυρο και αφήνω να ψηθούν για 5-10 λεπτά. (Ο χρόνος εξαρτάται και απο το πάχος του μήλου και από την ποιότητα, δηλαδή αν χρησιμοποιήσω ξυνόμηλα, σταρκεν κλπ.).


4. Καθαρίζω και ετοιμάζω τα μήλα της γέμισης περασμένα από το ρεντέ ή το μηχάνημα που αφήνει κενά ενδιάμεσά τους ανακατεμένα με μπόλικη κανέλα


5. Προσθέτω στο μίξερ λίγο - λίγο το αλεύρι στο οποίο έχω βάλει το baikin powder τη βανίλια χωρίς να το αφήσω να κτυπηθεί πολύ για να μη πέσει το παντεσπάνι.


6. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και ρίχνω προσεκτικά τα 3/4 της ζύμης καλύπτοντας τα μήλα και όλο τον πυθμένα χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα που τους έχουμε δώσει. Προσθέτω τα μήλα της γέμισης και τα καρύδια,τελειώνοντας με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνω στους 180 βαθμούς σε ταψάκι νούμερο 28 περίπου 3/4 της ώρας ή τόσο όσο η οδοντογλυφίδα που βυθίζω να βγαίνει στεγνή χωρίς κολλημένο ζυμάρι.

Την αφήνω να κρυώσει , την αναποδογυρίζω προσεκτικά και την διακοσμώ.

Διακοσμήστε όπως στην φωτογραφία, με βύσσινο γλυκό στο κέντρο των μήλων,καρύδια και γλυκό λεμονάκι, ή αφήστε την φαντασία να σας οδηγήσει με ότι υλικά έχετε στην διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: