Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Μπροκολοκαροτοκολοκυθοπρασόσουπα


1/2 κούπα ελαιόλαδο 500γρ 
μπρόκολο 
3 καρότα
2 πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι
500 γρ κολοκύθα
2 πατάτες μέτριες
3 κουταλάκια κάρυ 
Αλάτι 
Πιπέρι  
σουμάκ
Λίγο γιαούρτι 2% λιπαρά




Κόβω σε μπουκιές όλα μου τα λαχανικά και τα βάζω στη χύτρα με νερό μόλις που να τα καλύπτει. Προσθέτω το λάδι, το κάρυ, το αλάτι  και το πιπέρι και τα βράζω στη χύτρα για ένα τέταρτο από τη στιγμή που θα αρχίσει η βαλβίδα να σφυρίζει.  (στον ατμό αν μπορείτε ακόμη καλύτερα) Πολτοποίω τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ. Ζεστή όπως είναι, βάζω σε μπολ και γαρνίρω με σουμάκ και μια κουταλιά γιαούρτι στη μέση. Αν θέλω ρίχνω και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!


Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα, θυμίζει στη μητέρα μου το καιρό 
που η γιαγιά η Ρόζα, της έδινε μία φέτα από την κίτρινη κολοκύθα που μόλις είχε βράσει, χαράζοντας την και βάζοντας πάνω της ζάχαρη, κανέλα και λίγο φρέσκο βούτυρο. Έτσι, τρώγοντας αυτό το απλό γλύκισμα, καθόταν και έβλεπε όλη τη διαδικασία της παρασκευής της, χωρίς να παραλείπει να ρωτάει που και που, συμβουλές και μυστικά της συνταγής ... Και έτσι όπως βλέπετε η συνταγή πέρασε από τη γιαγιά στη κόρη και μετά στην εγγονή.


Υλικά

1 κιλό κόκκινη κολοκύθα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 αβγά
3 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
Ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο
2-3 ξυλάκια κανέλας 
7 φύλλα για πίτα
Ταψάκι 35x25


Εκτέλεση

Κόβω την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και τη βράζω τόσο, όσο να 
μπορώ να πάρω εύκολα με ένα κουτάλι την ψίχα από την φλούδα της. Την βράζω με το γάλα στο οποίο έχω βάλει τα ξυλάκια της κανέλας. μόλις να γίνει αλοιφή σαν κρέμα προσθέτω προς το τέλος το σιμιγδάλι και το βούτυρο. Όταν κρυώσει αρκετά, προσθέτω τα αβγά τα οποία ανακατεύω ελαφρά μέσα στη κρέμα.
Αλείφω το ταψάκι με λάδι, ύστερα τα φύλλα ένα ένα, βάζω τη μισή κρέμα, ένα φύλλο
κατόπιν την άλλη μισή και τελειώνω με τα υπόλοιπα φύλλα. Την χαράζω σε
κομμάτια και την ψήνω στους 200 βαθμούς .


Σημειώσεις
Η συγκεκριμένη της φωτογραφίας έχει 1 αβγό και 1 ασπράδι και γάλα εβαπορέ για να την κάνω όσο θέλω γλυκιά, μια που όταν την προσφέρουμε ρίχνουμε άχνη και κανέλα 
Η γιαγιά που άνοιγε το υπέροχο χειροποίητο φύλλο την έκανε και στριφτή.
Δοκιμάστε την! δεν θα το μετανιώσετε !!..