Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και άρωμα γλυκάνισου



Θυμάμαι όταν ταξιδεύαμε με τους γονείς μου προς Φλώρινα κάναμε πάντα μια στάση στην Έδεσσα για να ξεπιαστούμε και να γευθούμε κρέμα και ρυζόγαλο, από έναν πολύ ικανό ζαχαροπλάστη. Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει το όνομά του. Έχει κλείσει το μαγαζάκι εδώ και χρόνια αλλά θα μείνει πάντα στη μνήμη μου γιατί περίμενα πως και πως αυτή τη στάση στην Έδεσσα για να φάω το υπέροχο ρυζόγαλο. Ρυζόγαλο έφτιαχνε και η μαμά, αλλά νόμιζα πως δεν είχε καμιά σχεδόν ομοιότητα στη γεύση με εκείνο του παππού. Και επειδή λοιπόν αν το φτιάξω και εγώ μπορεί να απογοητευθώ έχοντας στο νου μου εκείνη τη γευστική εμπειρία, είπα να δοκιμάσω μια συνταγή ρυζόγαλου λιγάκι διαφορετική. Σας παρουσιάζω λοιπόν το διαφορετικό μου ρυζόγαλο.



Υλικά:
100 γρ ρύζι γλασέ
1/2 λίτρο γάλα
1/2 λίτρο γάλα καρύδας
250γρ κρέμα γάλακτος
1ή 2 αστεροειδή γλυκάνισο
60γρ καστανή ή λευκή ζάχαρη
κανέλλα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:
Βάζω το απλό γάλα με το γάλα καρύδας και τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι μου και ανακατεύω συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μετά από λίγο προσθέτω τον γλυκάνισο και ανακατεύω πάλι. Θέλει περιπου 15 με 20 λεπτά βράσιμο για να δέσει το ρύζι με τη κρέμα. στο τέλος προσθέτω και τη ζάχαρη. Βάζω σε ένα πολύ μεγάλο μπολ παγάκια και μέσα στα παγάκια ένα άλλο μπολ άδειο. Μόλις πήξει το ρυζόγαλο,το βγάζω από τη φωτιά, αφαιρώ τον γλυκάνισο, το χύνω στο μικρότερο μπολ και το ανακατεύω συνέχεια μέχρι να κρυώσει τελείως. Με αυτή την τεχνική, το ρυζόγαλό μου δεν θα πιάσει από πάνω κρούστα. Το βάζω σε μπολάκια και πασπαλίζω με κανέλλα. Αν θέλετε μπορείτε να το διακοσμήσετε με αστεροειδή γλυκάνισο όπως έχω κάνει και εγώ στη φωτογραφία.

Καλή σας επιτυχία. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστό και κρύο απο το ψυγείο.