Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ


Από μικρή μου άρεζαν πολύ αυτά τα πολύχρωμα μπισκότα που φτιάχνουν τα χριστούγεννα σε διάφορα σχήματα: δενδράκια, αστεράκια, ανθρωπάκια κ.α. Πέρυσι τα κατάφερα φτιάχνοντας μάλιστα και ολόκληρο σπιτάκι αλλά δεν έτυχε να ανεβάσω τη συνταγή. Φέτος όμως, είπα να την αναρτήσω μαζί με τις περσινές φωτογραφίες. Γίνονται πολύ όμορφα και γευστικά, αν και το τζίντζερ δεν αρέσει σε πολύ κόσμο. Αν δεν το θέλετε, απλά παραλείψτε το από τη συνταγή.










Υλικά:

Για τα μπισκότα :
2  3/4 φλυτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
3/4 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού φαρίφαλλο τριμμένο
1/4 φλυτζανιού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλυτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (άσπρη ή και καστανή)
1/2 φλυτζάνι μέλι
1 μεγάλο αυγό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι


Για το γλάσο :
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά γλυκόζη
2 κουταλιές της σούπας νερό
λίγη βανίλια ή άρωμα πικραμύγδαλο ( σε υγρή μορφή)
χρώματα ζαχαροπλαστικής



Εκτέλεση

Κοσκινίζω τα 5 πρώτα υλικά όλα μαζί σ'ένα μεγάλο μπολ. Σ'ένα άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο, τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα μου αφράτο. Ύστερα προσθέτω το μέλι και έπειτα το αυγό και σταδιακά, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Με μια σπάτουλα προσθέτω το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χωρίζω τη ζύμη μου σε 2 ή 3 μέρη, την καλύπτω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες.
Προθερμαίνω στο φούρνο μου στους 180 βαθμούς. Ανοίγω τη ζύμη μου με ένα πλάστη 1 1/2 πόντο περίπου και κόβω σε σχηματάκια με τα χριστουγενιάτικα κουπ πατ. Τα τοποθετώ σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνω για 15 λεπτά περίπου. Θα πάρουν ένα όμορφο καφετί χρώμα και θα μοσχομυρίσει το σπίτι χριστούγεννα. Αφού ψηθούν, τα αφήνω να κρυώσουν και φτιάχνω το γλάσο. Σ'ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί με το σύρμα ανάδευσης. Η σύσταση του γλάσου είναι μεταβαλλόμενη καθώς με λίγη άχνη ακόμα σφίγγει και με λίγο νερό αραιώνει. Αν επιθυμείτε παραπάνω από ένα χρώμα, απλά τα χωρίζετε σε πολλά μπολ. Βάζω λοιπόν το γλάσο σε σακούλες ειδικές (κορνέ) με πολύ λεπτή μύτη. Αφήνω ελεύθερη τη φαντασία μου και διακοσμώ τα μπισκότα μου. Το σπιτάκι στη φωτογραφία χρειάστηκε απλά ένα πατρόν για σπίτι. Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα σπίτι σε χαρτόνι και να κόψετε το περίγραμμα με μαχαίρι πάνω στην απλωμένη ζύμη. Για να κολλήσω τους τοίχους του σπιτιού χρησιμοποιώ καραμέλα (ζάχαρη σε όλο τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού με 3 σταγόνες νερό. Χρησιμοποιείτε αφού λιώσει και γίνει καραμέλα)

Καλή επιτυχία!!!