Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Κις Λορέν











Quiche Lorra
ine


Υλικά:
Για το μπισκότο:
300 γρ αλεύρι κοσκινισμένο
200 γρ βούτυρο
1 αυγό
αλάτι ( μια πρέζα)
2-3 κουταλές παγωμένο νερό
Θα χρειαστεί μια φόρμα ειδική για τάρτες
Για τη γέμιση:2 αυγά
200γρ. λαρδί καπνιστό ψιλοκομμένο
100γρ. κασέρι έμενταλ τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμμένο
1 κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ανακατεύω σ'ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνω το βούτυρο και τρίβω μέχρι να φαίνεται σαν τρίμματα. Προσθέτω το νερό (μπορεί να χρειασθεί παραπάνω ή λιγότερο. Η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει) και πλάθω με τα χέρια. Τυλίγω τη ζύμη και την βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνω την φόρμα. Ανοίγω τη ζύμη, την τοποθετώ προσεκτικά στην φόρμα και
την ψήνω για 25 λεπτά. Εντωμεταξύ σωτάρω το λαρδί σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι. (δεν χρειάζεται λάδι. Έχει ήδη πολύ λίπος από μόνο του) Στη συνέχεια σωτάρω και το κρεμμύδι. Χτυπάω τ’ αυγά με την κρέμα. Βγάζω το μπισκότο από το φούρνο και την γεμίζω πρώτα με το κασέρι, κρατώντας λίγο για την επιφάνεια της τάρτας. Στη συνέχεια προσθέτω το λαρδί, το κρεμμύδι και τέλος ρίχνω το αυγό με την κρέμα. Ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο κασέρι. Ψήνω την τάρτα για άλλα 30 λεπτά. Θα πρέπει λιγάκι να ροδίσει.
Η Quiche Lorraine σερβίρεται ζεστή. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρουλάκι κ ντοματίνια στο πιάτο. Απολαύσετε την με ένα λευκό κρασί όπως το Riesling ή το Pinot blanc Αλσατίας.
Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κρέμα καραμελέ με χαμηλά λιπαρά




Κρέμα καραμελέ


Υλικά (για 4 μερίδες)

σπρέι λαδιού
1/3 φλ. ψιλή ζάχαρη
1 ½ άπαχο γάλα
2 αυγά
1 ½ κουταλιά ψιλή ζάχαρη επιπλέον
½ κουταλάκι βανίλια
1 κουταλιά σιρόπι μείπλ




Εκτέλεση (στα 2 μέτρα... χιχιχι)



Ζεσταίνετε το φούρνο στους 160º. Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι λαδιού 4 φόρμες διαμέτρου 7,5 εκ.. Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και ½ κουταλιά νερό και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε ώσπου να ξανθύνει το σιρόπι και να αρχίσει να καραμελώνει. Κατεβάστε το απο τη φωτιά και μοιράστε το στις φόρμες.
Ζεστάνετε σε μικρό σκεύος το γάλα και μια πρέζα αλάτι σε χαμηλή φωτιά ώσπου να κοντεύει να βράσει. Χτυπήστε σε μπολ τα αυγά (εγώ τα χτυπάω στο μίξερ για να αφρατέψουν περισσότερο) με την επιπλέον ζάχαρη και προσθέστε το γάλα ανακατέυοντας σιγά σιγά, μετά , τη βανίλια και μετά το σιρόπι μειπλ. Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες.
Βάλτε τις φόρμες σ’ένα βαθύ ταψί και γεμίστε το με βραστό νερό μέχρι τη μέση. Ψήστε για περίπου 35 λεπτά, ώσπου να πήξει η κρέμα. Βγάλτε τις φόρμες απο το ταψί για να κρυώσουν εντελώς. Βάλτε τες στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για να σερβίρετε, χωρίστε τη κρέμα απο τη φόρμα μ' ένα μαχαίρι, γυρίστε την στο πιάτο και σηκώστε την χτυπώντας ελαφρά μέχρι να πέσει η κρέμα.