Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

Καφές με καραμέλα

Καφές με καραμέλα και σαντιγί


Μια ιδέα για να ξεφύγετε από τον κλασικό καφέ και να γευθείτε κάτι διαφορετικό με μπόλικες θερμιδούλες γι’ αυτούς που θα ήθελαν να βάλουν κανά δράμι πάνω τους. Προσοχή λιγάκι στην κατασκευή της καραμέλας.
Γίνεται εκπληκτικός!... Αφιερωμένο στον γκρινιάρη φίλο μου Kappa.

Υλικά:

Για την καραμέλα:
200 ml κρέμα γάλακτος (ένα μικρό κουτάκι)
250 γρ ζάχαρη
50 γρ βούτυρο

Για τον καφέ:
Καφέ και ζάχαρη σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. (μέτριο, γλυκό, ζεστό, κρύο, κλπ) Αν και με λίγο γάλα θα έδειχνε πιο ωραία.
Σαντιγί έτοιμη (λίγη) (στην φωτο έχω κάνει αφρόγαλα γιατί θέλω να χωράω στα ρούχα μου το καλοκαίρι...)
κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σ’ ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μέχρι ν’ αρχίσει να βράζει. Μετά την αποσύρω από τη φωτιά κ την αφήνω να κρυώσει. Σένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω την ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρώμα καστανό ανοικτό. Ανακατεύω και προσθέτουμε το βούτυρο και ύστερα την κρέμα γάλακτος. Αφού πάρει μία βράση, το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Σ’ ένα ψηλό γυάλινο ποτήρι, ρίχνω, στα εσωτερικά του τοιχώματα, καραμέλα. Αφήνω να πέσει και λίγο στον πάτο. Φτιάχνω τον καφέ μου με δόσεις καφέ και ζάχαρη της προτιίμησής μου. Προσθέτω από πάνω λίγη σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και πάλι λίγη καραμέλα και λίγη κανέλα. Σερβίρεται με μπισκότα κανέλας ή με σοκολατάκια.
Απολαύστε το!

Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Κανέλα η Θεϊκή, κανέλα , που ποτέ κανείς δεν την περιέγραψε τόσο όμορφα όσο ο παπούς στον εγγονό στο έργο: "Η πολίτικη κουζίνα" Μηλόπιτα λοιπόν, με το άρωμα της κανέλας να γεμίζει μεθυστικά το σπίτι σας καθώς θα ψήνεται.
Υλικά :
Βούτυρο 125 γρ. ΑΓΝΟ ή βιτάμ
1 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι ζάχαρη
4 μήλα για τη ζύμη και 4-5 για τη διακόσμηση
5 μέτρια [ ή 4 αν ειναι μεγάλα ] αβγά
1 βανίλια
1 baikin powder
κανέλα σκόνη μπόλικη και προαιρετικά
1 χούφτα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια

Εκτέλεση:

1. Βάζω τα αβγά στο μίξερ για τουλάχιστον 7-10 λεπτά και προσθέτω την ζάχαρη λίγη λίγη . Τα αφήνω να δουλεύονται στο μίξερ ενώ


2. βάζω το βούτυρο στο ταψί και έπειτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς να λιώσει, ενώ έχω τελειώσει σχεδόν με το κόψιμο των διακοσμητικών μήλων σε ροδέλες ,τα οποία ραντίζω με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. ( Μπορείτε να τα ρίκετε και σε νερό στο οποίο έχετε στύψει 1 λεμόνι,αλλά σε αυτή τη περίπτωση τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας πριν τα βάλετε να ψηθούν).


3. Τοποθετώ και τις ροδέλες στο ταψί, πασπαλίζω με κανέλλα την επιφάνειά τους που δεν ακουμπά στο βούτυρο και αφήνω να ψηθούν για 5-10 λεπτά. (Ο χρόνος εξαρτάται και απο το πάχος του μήλου και από την ποιότητα, δηλαδή αν χρησιμοποιήσω ξυνόμηλα, σταρκεν κλπ.).


4. Καθαρίζω και ετοιμάζω τα μήλα της γέμισης περασμένα από το ρεντέ ή το μηχάνημα που αφήνει κενά ενδιάμεσά τους ανακατεμένα με μπόλικη κανέλα


5. Προσθέτω στο μίξερ λίγο - λίγο το αλεύρι στο οποίο έχω βάλει το baikin powder τη βανίλια χωρίς να το αφήσω να κτυπηθεί πολύ για να μη πέσει το παντεσπάνι.


6. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και ρίχνω προσεκτικά τα 3/4 της ζύμης καλύπτοντας τα μήλα και όλο τον πυθμένα χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα που τους έχουμε δώσει. Προσθέτω τα μήλα της γέμισης και τα καρύδια,τελειώνοντας με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνω στους 180 βαθμούς σε ταψάκι νούμερο 28 περίπου 3/4 της ώρας ή τόσο όσο η οδοντογλυφίδα που βυθίζω να βγαίνει στεγνή χωρίς κολλημένο ζυμάρι.

Την αφήνω να κρυώσει , την αναποδογυρίζω προσεκτικά και την διακοσμώ.

Διακοσμήστε όπως στην φωτογραφία, με βύσσινο γλυκό στο κέντρο των μήλων,καρύδια και γλυκό λεμονάκι, ή αφήστε την φαντασία να σας οδηγήσει με ότι υλικά έχετε στην διάθεσή σας.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

Γαλλικοί "εργολάβοι"

Macarons au chocolat


Αυτό το επιδόρπιο το είχαμε δοκιμάσει στο Saint-Malo, μια πολύ όμορφη πόλη στην Βρετάνη κοντά στο Mont Saint Michel. (η φωτο είναι από το εστιατόριο Lion d'or) Μου θύμισε τους δικούς μας 'εργολάβους' αλλά με λιγότερη αμυγδαλόψιχα και με λεία επιφάνεια. Μην τρομάξετε με την εκτέλεση, τα περισσότερα που γράφω είναι συμβουλές. Καλή επιτυχία !!!


Υλικά: (για 6 άτομα)

150γρ. αμυγδαλόψιχα (σκόνη)
200γρ.ζάχαρη
4-5 κουταλιές κακάο
3 ασπράδια αυγών σε χλιαρή θερμοκρασία!
30γρ. άχνη ζάχαρη
πράσινο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
παγωτό βανίλια για συνοδευτικό

Για τη σοκολάτα:

80 γρ. βούτυρο
120γρ. σοκολάτα
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ανακατεύω καλά τα 3 πρώτα υλικά και τα κοσκινίζω για να έχουν λεία υφή τα macarons μου.
Βάζω τ’ ασπράδια στο μίξερ με μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ν’ αρχίσουν ν’ αφρατεύουν. Στη συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά σε 2 δόσεις τη ζάχαρη ανεβάζοντας την ταχύτητα για να σφίξει η μαρέγκα.
Για να καταφέρω το καστανό χρώμα των macarons ρίχνω στην μαρέγκα 20 σταγόνες κόκκινο χρώμα και 5 πράσινο.
Όταν η μαρέγκα γίνει πηχτή και καστανή ομοιόμορφα ρίχνω μέσα το κοσκινισμένο μείγμα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη (για να μην “σπάσουμε” τη μαρέγκα) σιγά σιγά και κυκλικά από τα τοιχώματα ανακατεύω μέχρι να έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια λαμαρίνα τοποθετώ μια λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός κορνέ βάζω στη λαδόκολλα το μείγμα σε 2εκ. πλάτος, με κενά ενδιάμεσα γιατί φουσκώνει στο ψήσιμο. Αφήνω τη λαμαρίνα στον πάγκο της κουζίνας μισή ώρα περίπου για να πιάσουν μια κρούστα από πάνω.
Ψήνω τα macarons για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Εάν δεν έχετε φούρνο με κυκλική θερμότητα, αφήστε το φούρνο λιγάκι ανοικτό με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
Μόλις γίνουν, τ’ αφήνω να κρυώσουν (έξω από τον φούρνο) για λίγο. Αν δεν ξεκολλάνε εύκολα, ρίχνω λίγο νερό κάτω από τη λαδόκολλα για 1 λεπτό και μετά τα ξεκολλάω και τα τοποθετώ ανάποδα στη σχάρα για να στεγνώσουν τελείως.
Λιώνω την σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Αλείφω τα macarons και τα κολλάω μεταξύ τους. Είναι έτοιμα!!
Προσοχή όμως. Δεν τρώγονται αμέσως. Πρέπει να κάτσουν αρκετές ώρες για να απορροφηθεί λιγάκι η σοκολάτα. Αν θέλετε μπορείτε να τα γεμίσετε και με παγωτό βανίλια και να διακοσμήσετε με τη σως το πιάτο σερβιρίσματος.
Απολαύστε το!

(Μπορείτε αν θέλετε να παίξετε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και να κάνετε ροζ, πράσινα , μπλέ κλπ..)

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008

Κινέζικο και τηγανητό ρύζι με αυγό

Κινέζικο και τηγανητό ρύζι με αυγό

Υλικά:

½ κιλό σνίτσελ χοιρινό
1 μικρό κουνουπίδι
1 μικρό μπρόκολο
1 έως 2 πράσα
2 πιπεριές ( κόκκινη και κίτρινη)
2-3 καρότα μέτρια (τα παρέλειψα στην φωτο γιατί είχε πολύ κρύο κ δεν πήγα να ψωνίσω...)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
σάλτσα σόγιας

Για το ρύζι:

1 ποτήρι ρύζι μπασμάτι
½ φλυτζάνι μπιζέλια
½ φλ. καλαμπόκι
λίγο βούτυρο αγνό
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβω το σνίτσελ σε λωρίδες και το τσιγαρίζω με λάδι. Σ’ ένα βαθύ σκεύος κόβω σε μικρές μπουκίτσες όλα τα υλικά μου και τα ανακατεύω με το πιπέρι και το αλάτι. Μόλις ετοιμαστεί το κρέας, ρίχνω τα λαχανικά και τ’ ανακατεύω όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν. ‘Όταν γίνει το φαΐ το περιχύνω με την σάλτσα σόγιας.
Βράζω το ρύζι με τα μπιζέλια και το καλαμπόκι. Το σουρώνω και το βάζω σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι να τσιγαριστεί με λίγο βουτυράκι. Χτυπάω το αυγό και το προσθέτω στο ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια για να ψηθεί καλά. Τέλος προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε τηγανίστε κ μερικά prawn crackers.
Προτείνω να σερβίρεται με το γιαπωνέζικο ποτό από ρύζι σάκε, σε χλιαρή θερμοκρασία.

Κορμός

Κορμός

Υλικά:

320γρ. μπισκότα Παπαδοπούλου
300γρ. καρύδια χονδροκομμένα
250γρ. βούτυρο αγελαδινό
3 αυγά
2 κουταλίες γεμάτες κακάο
200γρ. άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπάω πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτω το κακάο τα καρύδια και τα μπισκότασε μικρά κομμάτια. Τυλίγω το μείγμα σ' ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο πλάθοντάς το σε σχήμα κορμού και το τοποθετώ στην κατάψηξη 1 ώρα πρίν το σερβίρισμα.
Σερβίρεται με γαλλικό καφέ ή με δυνατό λικέρ όπως το Vieille liqueur de Châtaignes.
Απολαύστε το!!!

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008

Χοιρινό με πρασοσέλινο

Χοιρινό πρασοσέλινο



 










Ανάμεσα στους αγαπημένους φίλους κ συγγενείς που έρχονται κατά καιρούς και μας επισκέπτονται εδώ στην Αμβέρσα, είχαμε μια καταπληκτική παρέα τα Χριστούγεννα. Είναι απ’ αυτά τα άτομα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα και ξένοιαστα σαν παιδί. Νιώσαμε σαν Χριστούγεννα στην πατρίδα μας!!
Η Βάσω μας έφτιαξε ένα καταπληκτικό πρασοσέλινο την παραμονή. Δεν έμεινε τίποτα στην κατσαρόλα…

Υλικά:

1 ρίζα σέλινο
4-5 πράσα
1 κιλό χοιρινό (σε κομμάτια)
2 λεμόνια (τον χυμό)
αλάτι – πιπέρι
2 αυγά ( προαιρετικά για να το αυγοκόψουμε)

Εκτέλεση:

Βράζω το κρέας αρκετά καλά, καθαρίζοντας με μία κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται. (κρατάω το ζωμό) Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το σέλινο. Πλένω και τα πράσα και τα κόβω σε κομμάτια 5 πόντους περίπου. Τα τηγανίζω απ’ όλες τις πλευρές. Τσιγαρίζω το κρέας και το “σβήνω” με λεμόνι. Μετά ρίχνω το ζωμό από το κρέας, το σέλινο, και πάνω πάνω τα πράσα. Τέλος βάζω αλάτι κ πιπέρι, αφήνοντάς τα όλα μαζί να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί. (όχι όλο φυσικά). Σβήνουμε τη φωτιά και σ’ ένα πιάτο ξεχωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν. Μετά, προσθέτουμε τους κρόκους και σιγά σιγά αφού βάλουμε στο πιάτο μας λίγο από το ζουμάκι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαΐ μας.

Αν είστε λάτρης της μπύρας προτείνω τη Βέλγικη Bush της οποίας οι 12 βαθμοί αλκοόλ συνοδεύουν άριστα το χοιρινό. Αν πάλι προτιμάτε κρασάκι, θα συνιστούσα το αργεντίνικο Malbec Urduranga ή (για να παινέψουμε και το σπίτι μας) ένα κόκκινο Αμυνταίου Επιλεγμένοι Αμπελώνες.



Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008

Κουνέλι στιφάδο

Κουνέλι στιφάδο

Υλικά:

Για την μαρινάδα:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
λίγο ξύδι
μπαχάρι
2-3 φύλλα δάφνης
2 σκ. σκόρδο

1 κουνέλι γύρω στα 2 κιλά
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγη κανέλα
χοντρό πιπέρι, αλάτι και πιπέρι σκόνη

Εκτέλεση:

Μία μέρα πρίν, τεμαχίζω και πλένω καλά το κουνέλι. Το βάζω σ’ ένα μεγάλο τάπερ με τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να σκεπαστεί το μισό και λίγο παραπάνω. Το αφήνω όλο το βράδυ. Επίσης, βάζω τα κρεμμυδάκια σε νερό.
Την επόμενη μέρα, καθαρίζω τα κρεμμυδάκια και βγάζω το κουνέλι από τη μαρινάδα την οποία κρατάω. Σκουπίζω τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρω με ελαιόλαδο μέχρι να πιάσουν κρούστα. ‘Ύστερα προσθέτω στο κουνέλι λίγο βραστό νερό, την μαρινάδα του και την σάλτσα. Προσέχω να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αφού πάρουν μία βράση, προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Το φαγητό θα έχει γίνει όταν θα έχει ‘δέσει’ το κρέας με τη σάλτσα.
Διαλέγω ένα καλό κόκκινο κρασί, όπως ένα Torres San Valentin 2006, φωνάζω μερικούς φίλους και απολαμβάνουμε το υπέροχο γεύμα μας.

Μανιταρόπιτα

Μανιταρόπιττα

Υλικά:

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
600 γρ. μανιτάρια πλυμένα κ κομμένα
400 γρ. λαδοτύρι τριμμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά σ’ ένα βαθύ μπολ. Βάζω το μείγμα μου σ’ ένα ταψάκι και το ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.
Συνοδεύστε το μ' ένα αυστραλέζικο Merlot Hardy's.

Σοκολατοκέικ

Le paradis de Roza

Υλικά:

4 αυγά
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι baking powder
1 ποτήρι γάλα
κακάο σκόνη
φουντούκι καραμελωμένο κ ψιλοκομμένο στο μιξεράκι

Για το γλάσο:

1 σοκολάτα υγείας
½ κουτάκι κρέμα γάλακτος
1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο


Εκτέλεση:

Χτυπάω τη ζάχαρη με το λάδι για 8 λεπτά περίπου. (Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 170 -180) Ρίχνω τα αυγά και χτυπάω άλλα 8 λεπτά. Προσθέτω το γάλα, σιγά σιγά το αλεύρι, το baking powder και όσο κακάο θέλουμε. (Εγώ βάζω μέχρι η ζύμη να γίνει σκούρη) Αφού βουτυρώσω κ αλευρώσω τη φόρμα, ψήνω το κέικ για 50 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το κέικ ετοιμάζω το γλάσο μου. Λιώνω σε Bain Marie τη σοκολάτα. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζω 3 δάκτυλα νερό. Μέσα στο κατσαρολάκι βάζω ένα άλλο μικρότερο με τα κομμάτια της κουβερτούρας. Βράζοντας το νερό, λιώνει η σοκολάτα. Κλείνω το μάτι της κουζίνας και προσθέτω την κρέμα γάλακτος και μετά το βούτυρο. Περιχύνω το κέικ μου με το γλάσο κ γαρνίρω με το φουντούκι.